Actualitatea ambasadei

Eveniment cultural organizat de Ambasada României la Skopje pentru marcarea președinției române a Consiliului UE

La 16 martie 2019, Ambasada a organizat la Filarmonica națională din Skopje un eveniment cultural pentru marcarea președinției române a Consiliului Uniunii Europene, cu două componente:

-   Expoziție de artă vizuală satirică intitulată „Politically Candid”, a maestrului Ștefan Popa-Popa’s. Au fost expuse portrete ale principalilor oameni politici din Macedonia de Nord sau cu relevanță pentru sub-regiunea Balcanilor de Vest, realizate în stilul atât de original, care i-a adus maestrului Ștefan Popa-Popa’s larga recunoaștere internațională de care se bucură de peste trei decenii. Fiecare dintre cei peste patru sute de vizitatori ai expoziției a putut primi în dar propriul portret realizat de cel mai rapid caricaturist al lumii (record atestat de Guiness Book în anul 1995).

-   Concert de muzică camerală incluzând piese ale unor compozitori români și francezi, interpretate magistral de muzicieni din componența Cameratei Regale: Radu Chișu (vioară), Ana-Maria Noga Abramovici (vioară), Alina Toma (vioară), Mircea Lazăr (vioară), Irina Nanushi (vioară), Laura Zecheru (violină), Adrian Vasile (violină), Mircea Marian (violoncel), Eduard Zecheru (violoncel).  

Ca și concertul, expoziția a avut o puternică notă francofonă (prin portretele unor importanți oameni de stat francezi sau din lumea francofonă), adecvată devizei Unis dans l’Europe, nous le sommes. Unis dans la Francophonie, nous le sommes également, a Sezonului Franța-România 2019, care coincide parțial cu mandatul României la președinția CUE.

Evenimentul a fost mediatizat de postul public de televiziune din Skopje, Radio-Televiziunea Macedoneană, și de rețelele de socializare.

Cu aceeași ocazie, Consiliul Județean Timiș a amenajat un stand pentru promovarea Timișoarei drept capitală culturală europeană în anul 2021.

Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail.

 

Fotocronică

Alegeri pentru Președintele României – 2019

07.08.2019

– Votul în străinătate – INFORMAȚII GENERALE Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Cetăț…

Eveniment muzical al Orchestrei Române de Tineret în luna mai la Skopje

14.05.2019

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal în primul turneu balcanic (11-15 mai), prima prezentare a cărţii Poveste din România de azi – Orchestrele…